joi, 18 noiembrie 2010

Reducerea costurilor de pregatire a patului germinativ.

Perioada acordata pregatirii terenului pentru insamantare devine pe an ce trece tot mai scurta, solutia este sa ne uitam putin in Vestul Europei sa vedem ce tehnologie folosesc, daca mergeti in Franta,Germania, Spania unde suprafata agricola este asemanatoare cu cea a tarii noatre, o sa vedem ca in fermele din tarile enumerate mai sus nu mai folosesc tehnologie conventionala de pregatire a solului ( plug-disc-combinator-tavalug).
Utilajele de pregatire a patului germinativ folosesc asa numita tehnologie "Minimal Till", adica pregatire solului dintr-o singura trecere. Avantajele acestei tehnologi sunt, in primul rand, cele financiare, reducerea costurilor de infintare a culturilor, reducerea traficului pe suprafata terenului, cu cat traficul pe parcela se reduce, "sanatatea" solului se pastreaza de pe un an pe altul!
Tehnologia "No Till" cea folosita in 85% din fermele din Romania, are efecte secundare daca este folosita un timp indelungat, datorita traficului intens pe parcela apare efectul de compactare a solului,implicit apare efectul de stagnare a ape pe suptrafata terenului! Pe langa degradarea structurii solului pe o perioada indelungata se mai adauga si costurile ridicate de infintare a culturilor, patru treceri pentru pregatirea solulul sunt mai costisitoate, din punct de vedere finaciar, decat o singura trecere si timpul acordat lucrarilor prin tehnologie "Minimal Till" este mult mai scurt.
Implementare acestei tehnologii noi intr-o ferma care foloseste tehnologia conventionala implica schimbrea totala a parcului de utilaje. Lipsa finantelor si flexibilitatea redusa a institutilor bancare va duce la disparitia fermierilor care nu reusesc sa tina pasul cu tehnologia.
Tehnologia inseamna reducerea cheltuielilor si cresterea profitului, chiar daca pretul de valorificare al produselor este unul destul de scazut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu