Italienii, danezii şi olandezii deţin cumulat peste 450.000 de hectare din suprafaţa agricolă a României, care se întinde pe 14,7 milioane de hectare. Oamenii de afaceri de peste hotare au investit în agricultura locală în cultivarea de cereale, cartofi, orez şi în ferme de vaci de lapte.
Văzută de români ca o afacere neprofitabilă, agricultura românească i-a atras ca un magnet pe investitorii străini. De departe cea mai întinsă suprafaţă este ocupată de italieni, care deţin peste 300.000 de hectare, adică 3,1% din terenul agricol lucrat din România (9,4 milioane de hectare). Ei cultivă cereale, orez şi se ocupă de creşterea găinilor pentru ouă.Danezii câştigă teren
Dacă italienii au investit în România de la începutul anilor ‘90 şi se pot lăuda cu o tradiţie în acest sens, danezii fac agricultură la noi din 2004 încoace şi deţin peste 1,5% din suprafaţa lucrată de la noi. Astfel, peste 30 de firme daneze au investit în sectorul agricol autohton în ultimii ani şi au ajuns să deţină aproape 150.000 de hectare de teren arabil, potrivit datelor furnizate de Răzvan Stroe, consilierul comercial al Ambasadei Danemarcei la Bucureşti.
„Majoritatea investiţiilor sunt concentrate în judeţe precum Buzău, Teleorman, Timiş şi Ialomiţa", arată Stroe. O fermă daneză ocupă, la noi, 4.000-5.000 de hectare, iar producători precum FirstFarms sau Ingleby se numără printre danezii care au investit în agricultura românească. Fermierii danezi sunt pe cale să egaleze suprafeţa totală deţinută de marii agricultori români Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel şi Ştefan Poienaru.
Ei deţin împreună terenuri de 170.000 de hectare, adică 2% din suprafaţa lucrată. Având o suprafaţă de teren agricol mică în ţara de baştină (doar 820.000 de hectare) şi o densitate mare a populaţiei, fermierii olandezi şi-au îndreptat atenţia spre România şi, din ‘99 şi până acum, ei au investit în opt ferme de vaci de lapte şi în horticultură.
Olandezii investesc în ferme de lapte
Printre cele mai importante se numără ferma Coremans Zootehnia din comuna Iratosu, judeţul Arad, care se întinde pe 950 de hectare şi are 630 de vaci, şi Dutch Dairy Farm din satul Naipu, judeţul Giurgiu, care are 200 de vaci de lapte, potrivit datelor Ambasadei Olandei la Bucureşti. „Majoritatea investiţiilor au vizat ferme de lapte, unele fiind construite de la zero, iar vacile aduse din Olanda", arată Herman van Wissen, consiler agricol în cadrul Ambasadei.
În ceea ce priveşte suprafaţa deţinută de olandezi, această este foarte mică, doar un procent din totalul terenului ocupat de danezi, adică aproape 1.500 de hectare.
Străinii fug de judeţul Hunedoara
În Hunedoara, investitorii găsesc cu greu suprafeţe agricole întinse. Cei mai importanţi afacerişti străini de aici sunt un francez, care cultivă aproximativ 800 de hectare cu cereale şi floarea soarelui în localităţile Călan şi Bretea Mureşeană, şi un cetăţean german, care a luat în arendă 328 de hectare.
Agricultorii sunt străini şi pentru Direcţiile Judeţe
Dacă oficialii Direcţiilor Judeţene din Dolj, Olt sau Botoşani ştiu şi naţionalitatea agricultorilor străini care au investit aici, reprezentanţii Direcţiei Judeţene din Constanţa au informaţii doar în ceea ce priveşte numărul hectarelor deţinute de aceştia.
Astfel, 8% (peste 20.900 de hectare) din cele 256.000 de hectare sunt ocupate de străini. În Timiş însă, oficialii spun că există investitori italieni şi germani, dar nu se ştie ce procent din cele 520.000 de hectare arabile este deţinut de aceştia.
Caraş-Severin, în topul investiţiilor
Judeţul Caraş-Severin se poate lăuda cu o suprafaţă considerabilă cultivată de agricultori străini, 20% din cele 397.000 de hectare agricole fiind deţinute de austrieci, italieni, danezi, belgieni sau spanioli, potrivit datelor Direcţiei Agricole din judeţ.
Firma Bardeaux Holding este cel mai mare investitor de aici şi deţine 15.000 de hectare de teren pe care sunt amplasate ferme de creştere a bovinelor. În Botoşani, străinii deţin 18.338 hectare. Afaceriştii danezi, germani, austrieci şi italieni au cinci ferme a căror suprafeţe sunt în medie de 3.500-4.500 de hectare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu